29 July 2011, Friday

今晚係第五堂去工聯會學整蛋糕... 今晚係整「紅酒啤梨芝士批」同埋「紅莓合桃酥餅」!!!

阿Sir今晚將個紅酒啤梨芝士批改咗小小, 變咗「金寶」紅酒啤梨芝士批!!!

我嘅制成品...

制作花絮... 


註: 阿Sir搓好麵粉團之後, 我地每人分到一個批模同粉團, 壓好之後就4人1組整餡料, 之後交番比阿Sir落「金寶」就入得焗爐... D法式紅酒燴啤梨係由阿Sir示範, 上星期準備定...

阿Sir示範嘅「紅莓合桃酥餅」...

制作花絮...


註: 原本係阿Sir示範嘅, 不過同學們都幫手掃走下D粉, 同埋幫手掃上D蛋漿, 所以快手快腳就落得堂... 如果阿Sir自己一個人掃晒, 應該會Over-run...

上到第5堂, 今堂係唯一一堂覺得D制成品係好味嘅!!! 而且部冷氣都整番好喇, 同學們都開始交談多咗, 終於有番D樂趣...

創作者介紹
創作者 kenmerry 拉姑 的頭像
kenmerry 拉姑

Ken & Merry 為食男女,遊走世界!!!

kenmerry 拉姑 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()